An online Ford Focus Electric Forum discussion group

It is currently Thu Mar 21, 2019 12:17 am

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
PostPosted: Wed Nov 11, 2015 2:25 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 11, 2015 2:11 pm
Posts: 2
Bought a new 2016 FFE two weeks ago.
Twice, it suddenly stopped running while I was driving.
A message appeared, "STOP SAFELY NOW".
There was a picture of a wrench, which, per the owner's manual, meant that there's a problem with the power train.
The first time it stalled, it worked again after 1/2 hr.
The second time it happened, it didn't work again for 2 hours, after a tow truck took it to the Ford service dept.
Ford service couldn't find anything wrong.
But it was just luck that the stalls occurred when I wasn't on a freeway or bridge, and when I wasn't in a hurry.
Has anyone else experienced this?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Nov 11, 2015 4:40 pm 
Offline

Joined: Tue Feb 12, 2013 4:36 am
Posts: 2370
Location: Southeastern MI
Apparently you haven't seen this thread:
viewtopic.php?f=15&t=900

Interesting that its happened to you so early. Usually to clear it you turn everything off, open the door, close the door, and restart.

Check your 12V battery voltage (a quick check that may show something, or not).

_________________
2018 Cajun Red Chevy Bolt
2016 Magnetic C-Max Energi (lease returned)
2014 Sunset Escape
2014 Thor Axis (V-10)
2013 Focus Electric (lease returned Jan 2016 for the C-Max above)
https://spareelectrons.wordpress.com/


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Nov 12, 2015 12:46 am 
Offline

Joined: Sat Dec 13, 2014 6:03 pm
Posts: 180
omg they still haven't fixed it in the 2016?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Nov 12, 2015 1:59 am 
Offline

Joined: Wed Nov 11, 2015 2:11 pm
Posts: 2
jmueller065:
I did see that thread, but the last entry was over 2 years ago.
If I follow the procedure you recommended, will the problem stop for good?
Anyway, it's been at the dealer for the last 5 days. They're trying to recreate the problem.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Nov 12, 2015 4:49 am 
Offline

Joined: Tue Feb 12, 2013 4:36 am
Posts: 2370
Location: Southeastern MI
No: The turn off everything, open the door, close door, restart. Sequence is used to clear the fault after the SSN message (you had said it took a while to clear it--2 hours I think at one point).

After all the software fixes/recalls (mentioned in that thread) most of the SSN errors have been a physical fault in the car (e.g. not some generic software bug). Hopefully your dealer can reproduce it and get it corrected for you.

_________________
2018 Cajun Red Chevy Bolt
2016 Magnetic C-Max Energi (lease returned)
2014 Sunset Escape
2014 Thor Axis (V-10)
2013 Focus Electric (lease returned Jan 2016 for the C-Max above)
https://spareelectrons.wordpress.com/


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Nov 12, 2015 2:15 pm 
Offline

Joined: Fri Sep 26, 2014 10:20 pm
Posts: 535
Location: Southern CA
The intermittent type FFE SSN reports I've read about in the last couple years appear to have been caused mostly by a connection issue with contacts at the high voltage wiring harness.
They usually just clean the contacts at the dealer or on older models pre-2014 they replace the whole wiring harness.

Refer to Ford TSB 15-0031
http://oemdtc.com/12505/stop-safely-now ... ford-focus

_________________
2014 Ford Focus Electric - Oxford White, Cloth Seats (Lease ended 9/28/2017)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Dec 09, 2015 2:52 pm 
Offline

Joined: Sat Oct 26, 2013 11:41 am
Posts: 56
If it makes you feel any better, I got the little wrench thing two years ago. Stopped, "rebooted", and have been fine since.

If it happens again, capture the incident with your phone, and have the dealer give it the once over.

_________________
2014 Chevrolet Corvette
2013 Ford Focus Electric
2009 Cadillac STS V8
2005 Ford Crown Victoria LE
2004 Dodge Ram 3500


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Dec 05, 2018 8:58 am 
Offline

Joined: Wed Dec 05, 2018 8:39 am
Posts: 1
I just experienced this last night on my way home from work. Still had 29 miles of range showing (about 30% charge left). Turning onto a busy road, I got the SSN warning, and when I stopped at the light a few seconds later the car died. Everything stayed on, but the accelerator was dead. I tried to turn the car off but it wouldn't respond. I put my hazard lights on, but of course other drivers were pretty annoyed because I was blocking a lane. There is no shoulder in that spot, only a turn lane, so I had nowhere to go anyway.

After a couple of minutes of desperately trying to turn it off and on again (hey, if it works for computers...) it finally responded. It turned off, and when I turned it on again it operated normally. I only had a couple of miles to get home.

I have 18,000 miles on my 2016 FFE. I have a relatively long commute (32 miles each way) and I charge at home (110v) and at work (220v). Most of the drive is on the NJ Turnpike, so 70-75mph. Thankfully the stall did not occur on the highway!

Conditions were cold but above freezing. Roads were dry. I can't think of any immediate environmental issues that could have contributed, although we have had a lot of rain lately.

Being the first time, I am nervous about it happening again, but I'm not upset about it. However, if it happens again I will lose confidence in the car. It's been great for me until now, but this is a major problem and a genuine safety concern. Reading others' experiences on this board, it seems like Ford has no clue why this is happening and thus has no valid fix.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Dec 05, 2018 10:25 am 
Offline

Joined: Tue Aug 16, 2011 11:40 am
Posts: 1033
Location: Toledo, Ohio
Hate the be the bearer of bad news but it will happen again and the problem will only get worse until you cannot drive it at all. Usually this is related to corrosion with one of the high voltage plugs or damage to a safety wire that goes along side the HV wires to detect if a HV wire has been cut. What happened is the car detected a fault with the HV system so it disengaged the battery contactors to prevent any HV from leaving the HV battery. That is why you couldn't go anywhere but the car still appeared to be on. It is also possible that your problem is with the battery or Traction Control Module (TCM). The TCM is the assembly that contains the motor, inverter, HV junction box, and gearbox. Unfortunately the FFE's error logging and self diagnostics leave a lot to be desired, so I wouldn't be surprised if the dealer can find nothing wrong. It's like the thought of having to chase down intermittent faults never crossed Ford's minds when they designed the FFE. It may be counter intuitive but hopefully your FFEs fault goes from intermittent to consistent so they can actually figure out what is wrong. Keep us updated as to what they find.

_________________
2014 Blue Candy FFE
http://www.fuelly.com/car/ford/focus/2014/triangles/303811 (since this forum doesn't allow BBcode in sigs)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 14, 2019 2:45 pm 
Offline

Joined: Tue Nov 24, 2015 2:14 pm
Posts: 65
Location: Vancouver
2016 FFE - Car is officially 3 years old this month. This happened to me on boxing day December 26, 2018. I pulled up to a red light as I slow down and came to a stop the car bells went off and stop safely now came on. I lost all ability to drive but car still had powered. Having been a part of the forums for 3 years I did the standard procedure of turn off, open door, wait a min and try again and it was fine and I went on my way (luckily the light had not changed yet!)
Feeling it was the first time that scenario happened in 3 years I shouldn't be to alarmed and was able to continue on my way. Like the other poster mentioned if it continues to happen then you start to loose all confidence in the vehicle.
Well here we are 3 weeks later and this morning driving to work a similar issue happened. Got a few blocks from work... slowed down for a stop sign... as soon as i almost came to a complete stop the bells went off and I lost all driving ability. Repeated the procedure again and was on my way unfortunately this time I had a train of vehicles behind me and was more annoyed at the situation.

I've booked an appointment to drop it off next friday the 25th. If anyone has any more details I should maybe provide the dealership other than whats already been mentioned would be great.

The only other thing to mention is that on Nov 21 2018 the car was in a minor accident on the front end. Mostly cosmetic (you cant see much unless you look closely for it) I haven't lost all trust yet as I wonder if this could be related in some way to that minor fender bender although it was over a month later before the first incident occurred.

I wonder if its best I have them handle the insurance claim as well at the same time?

_________________
2016 Magnetic FFE - Canada


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC - 8 hours


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
cron
© Ford Focus Electric Forum - part of the MyElectricCarForums.com Group